תאונות עבודה
מדי שנה מתרחשות בישראל אלפי תאונות שמוגדרות כתאונות עבודה. אלו תאונות שנגרמות בזמן העבודה, או כתוצאה ממנה. גם תאונות שאירעו בדרך למקום העבודה, או בחזרה ממנו, נחשבות כתאונות עבודה.
בנוסף ישנן מחלות שמוכרות כמחלות מקצוע, כלומר - מחלות שנגרמו, או התגברו כתוצאה מהעבודה. לדוגמא - ליקוי שמיעה שנגרם כתוצאה מחשיפה לרעש, מחלות ריאה שנגרמו כתוצאה מחשיפה מזיקה לאבק מזיק, אסבסט וכו'. גם מחלות אלו עשויות לזכות את הנפגע בפיצויים מהמוסד לביטוח לאומי ומגורמים נוספים.
במקרים רבים, נגרמים לנפגעים בתאונות עבודה נזקים גופניים ונפשיים. לעיתים, הנזקים שנגרמו לנפגע הינם משמעותיים ביותר ומותירים אצלו נכות רפואית, שמשפיעה על יכולת השתכרותו בהווה ובעתיד.
בנוסף לפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי, לנפגע יכולה להיות זכות לקבל פיצוי ממספר מקורות שונים: מעסיק שהתרשל, צדדים שלישיים נוספים רשלנים, מבטחת הרכב במקרים של תאונות דרכים, חברות ביטוח מכוח פוליסות ביטוח אישיות והליך התביעה מול כל אחד מהגורמים, עשוי להשפיע ולהשליך על האחרים. לכן, חשוב והכרחי לקבל ייעוץ משפטי מקצועי בכל הנוגע למימוש הזכויות שמגיעות לך כנפגע תאונת עבודה והאופן הנכון לפעול בכל אחד מהמסלולים האפשריים.
חשוב לדעת - נפגעת בעבודה? אלו הפעולות הראשוניות שיש לבצע:
- יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי מתאים במסגרת קופת חולים, בית חולים, או מרפאה מתאימה אחרת, ולציין שמדובר בתאונה הקשורה בעבודה. חשוב לוודא כי נערך רישום ותיעוד מדוייק של תיאור התאונה והפגיעות שנגרמו, כמו גם רישום שמדובר בתאונה הקשורה בעבודה.
- ככל שהדבר אפשרי, מומלץ לבקש מהמעסיק טופס ב.ל. 250 - טופס הודעה על תאונה בעבודה, שכולל גם תיאור קצר של נסיבות התאונה. חשוב להקפיד על רישום מדוייק גם בטופס זה, שעליו חותם המעסיק.
- מומלץ לאסוף עדויות ולתעד עד כמה שניתן את הגורמים לתאונה ונסיבותיה. אם התאונה נגרמה כתוצאה ממפגע כלשהו - למשל החלקה כתוצאה מרטיבות, נפילה מגובה בהיעדר מעקה וכו', חשוב לצלם תמונות של המפגע.
יש לאסוף עדויות של עובדים אחרים שהיו עדים לאירוע.
במקרה של מחלות מקצוע שנגרמו כתוצאה מתנאי העסקה מסוימים, כדאי לאסוף עדויות מצד עובדים שהיו מועסקים בתנאים דומים וכו'.
לאחר ביצוע פעולות ראשוניות אלו, חשוב לפנות לקבלת ייעוץ והכוונה משפטית מעורך דין שמתמחה בייצוג נפגעי תאונות עבודה, שיסייע ויביא למיצוי זכויות הנפגע מול הגורמים השונים.
מיהם הגורמים שעשויים להיות חייבים בתשלום פיצוי לנפגע תאונות עבודה?
כשאדם נפגע בתאונת עבודה, הוא זכאי להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי. חשוב להדגיש, שכדי לזכות בתגמולים שמשלם המוסד לביטוח לאומי לנפגעי עבודה, יש לקבל, בראש ובראשונה, את הכרת המוסד לביטוח לאומי, כי אכן מדובר מתאונת עבודה.
לא אחת מסרב המוסד לביטוח לאומי להכיר בתאונה כתאונת עבודה. מאחורי סירוב כזה יכולים לעמוד נימוקים שונים: המוסד לביטוח לאומי יכול לטעון שהאירוע כלל לא התרחש, שלא התרחש בעבודה, או שאינו קשור לעבודה ועוד. לכן, חשוב מאד הליווי המקצועי כבר משלב ראשוני זה.
לאחר שהכיר המוסד לביטוח לאומי בתאונה כתאונת עבודה, הוא מחוייב לפצות את העובד הנפגע עבור אבדן השכר שנגרם לו, בשלושת החודשים הראשונים לאחר התאונה (דמי פגיעה), וגם לשלם לנפגע קצבה חודשית, או מענק, במקרה שנותרה לו נכות כתוצאה מתאונת העבודה. סכומי הפיצוי נגזרים משיעורי הנכות שנקבעים על ידי וועדות רפואיות של המוסד לביטוח לאומי.
מלבד תביעה למוסד לביטוח לאומי, עשויה להיות לעובד הנפגע זכאות להגשת תביעה ולקבלת פיצוי כספי, גם כנגד גורמים נוספים. כך, במקרה של מעסיק שהתרשל ושרשלנותו גרמה לתאונה ולנזק, הוא עשוי להיות חייב בתשלום פיצוי לנפגע. לדוגמא, מעסיק שלא דאג לסביבת עבודה בטוחה או מעסיק שלא פעל לסילוק מפגעים במקום העבודה ועוד.
במקרים רבים, האחריות לתאונה מוטלת על כתפי גורמים אחרים נוספים מלבד המעסיק. למשל במקרה בו עובד נפגע בנפילה כתוצאה ממפגע ברחוב בדרך לעבודה - עשויה הרשות המקומית שהרחוב מצוי בשטחה, להיות חייבת באחריות כלפיו ולפצותו. לכן, חשוב לבחון כל מקרה ומקרה בהתאם לנסיבותיו.
במקרה בו הנפגע מבוטח בפוליסות ביטוח אישיות, הוא עשוי להיות זכאי לפיצוי נוסף, מכוח פוליסת הביטוח, ללא קשר לזכאותו לפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי או ממעסיקו וצד ג'. פוליסות אלו מזכות בפיצוי עבור אבדן כושר העבודה והנכות, בהתאם לתנאי הפוליסה.
אנו מעמידים לרשותך ניסיון מוכח של עשרות שנים, בייצוג של נפגעים באלפי תביעות. אנו מטפלים בכל לקוח בשירותיות, מקצועיות ומתוך אמונה שלכל נפגע זכות לקבל את המגיע לו - בין אם מדובר בתביעה קטנה, או גדולה. אנו עומדים לרשות כל אדם שאינו בטוח באשר לזכויותיו ומזמינים אותך לפנות למשרדנו ולהיוועץ ללא התחייבות.